Εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις σε μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμαστε. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να μας καλέσετε στα τηλέφωνα επικοινωνίας.

Τηλέφωνο Ιατρείου: +30 23731 05000 / Tηλέφωνο ανάγκης: +30 6977 640.401

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω και κάθε πότε;

Δε χρήζουν όλα τον ίδιο έλεγχο.
Ο γιατρός θα καθορίσει από το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση το είδος και την συχνότητα επανάληψης των εξετάσεων.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις, η συχνότητα διενέργειάς τους και η κλινική εκτίμηση τροποποιούνται από τις ανάγκες, τα παλαιότερα ευρήματα, της προσωπικές συνήθειες, αλλά και τα νέα ιατρικά δεδομένα. (guidelines – οδηγίες).

1. ΣΤΟ ΑΙΜΑ
– Για λιπίδια (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), σάκχαρο. Από 6 ετών και έπειτα κάθε 5 χρόνια
– Γενική αίματος, για ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη, τρανσαμινάσες, CRP. Σε κάθε ηλικία, κάθε 2 χρόνια

2. ΣΤΑ ΟΥΡΑ
– Γενική ούρων από 6 μηνών και έπειτα κάθε 1-2 χρόνια

3. ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΤΑΣΗ
– Σε κάθε ηλικία, κάθε χρόνο

4. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ
– Για τους μη καπνιστές ακτινογραφία θώρακος μετά τα 45 έτη, κάθε 2-3 χρόνια
– Για τους καπνιστές, σπειρομέτρηση κάθε χρόνο από την ηλικία έναρξης του καπνίσματος και ετήσια ακτινογραφία θώρακος μετά την ηλικία των 35

5. ΔΕΡΜΑ (για μελάνωμα)
– Από την ηλικία των 20 ετών αυτοεξέταση σπίλων κάθε 6-8 εβδομάδες
– ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ABCD (που αντιστοιχούν στα 4 σημεία που δηλώνουν κίνδυνο εξαλλαγής μιας ελιάς)

A. Asymmetry (ασυμμετρία του σχήματος)
B. Border (ανώμαλα όρια)
C. Color (αλλαγή χρώματος)
D. Diameter (αύξηση ή μείωση του μεγέθους)

6. ΚΑΡΔΙΑ
– Εκτίμηση δεκαετούς καρδιαγγειακού κινδύνου, στην ηλικία των 20 ετών και μετά την ηλικία των 40 ετών κάθε 5 χρόνια
– Μέτρηση αρτηριακής πίεσης, από 6 μηνών και κάθε 6 μήνες

7. ΚΑΡΚΙΝΟΙ
– ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ
Από 50 ετών ετήσιος έλεγχος αιμοσφαιρίνης κοπράνων, σιγμοειδοσκόπηση ανά 5 χρόνια, κολονοσκόπηση ανά 10 χρόνια
– προστάτης
Από 50 ετών, ετήσιος έλεγχος με δακτυλική εξέταση και εξέταση PSA
– ΜΑΣΤΟΣ
Κλινική εξέταση ανά 3 χρόνια στις γυναίκες 20-40 ετών, κατ’ έτος από την ηλικία των 40 ετών. Μαστογραφία κάθε 1-2 χρόνια από την ηλικία των 40 ετών
– TΡΑΧΗΛΟΣ ΜΗΤΡΑΣ
Παπ-τεστ, από 21 ετών κάθε χρόνο

8. ΜΑΤΙΑ
– Οφθαλμολογική εξέταση μετά τη γέννηση, 6 μηνών, 3 ετών, πριν από το σχολείο, 40 ετών και μετά τα 60 έτη κάθε 1-2 χρόνια

Πληροφορίες για τον Κορωνοϊό (2019-nCoV Coronavirus)

Ποιός είναι ο νέος ιός; 

Ο νέος ιός που ονομάστηκε 2019-nCoV (2019-new Coronavirus) ανήκει στους κορωνοϊούς, οι οποίοι έχουν λάβει το όνομα τους επειδή το σώμα τους μοιάζει με αυτό μιας κορώνας κάτω από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Οι κορωνοϊοί αποτελούν μια μεγάλη ομάδα ιών που είναι κοινοί στα ζώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Μαζί με τον νέο ιό που εντοπίστηκε τώρα στην Κίνα, υπάρχουν συνολικά 7 έως τώρα γνωστοί κορωνοϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους. Αλλοι άκρως γνωστοί κορωνοϊοί ήταν αυτοί που προκάλεσαν τα συνδρομα SARS και MERS, τα οποία στο παρελθόν ήταν υπαίτια για πολλά κρούσματα σε δεκάδες χώρες αλλά και θανάτους.

Πώς μεταδίδεται; 

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ζωονόσο, η οποία δηλαδή πρωτομεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώα. Η πρώτη μετάδοση από ζώα σε ανθρώπους έχει συνδεθεί με μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Γουχάν, η οποία μάλιστα σφραγίστηκε πολύ γρήγορα μετα την αναφορά των πρώτων ανθρώπινων κρουσμάτων στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο σιην αγορά αυτή πωλούνταν και ζώα – από σκύλους ρακούν εώς και μικρά ελάφια. Πάντως ως τώρα δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής αρχική «πηγή» μετάδοσης του ιού. Μετά το άλμα του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο, άρχισε η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων – κάτι που έχουν επιβεβαιώσει οι κινεζικές αρμόδιες αρχες. Πόσο εύκολη είναι όμως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο; Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μαρτυρούν ότι απαιτείται η στενή επαφή με τις εκκρίσεις ενός ασθενούς, όπως για παράδειγμα με τα σταγονιδια που εκλύονται όταν βήχει ή οταν φτερνίζεται. Ο ιός μπορει να μεταδοθεί επίσης όταν ένα υγιές άτομο αγγίξει μιά επιφάνεια που άγγιξε προηγουμένως ένα μολυσμένο άτομο και στην συνέχεια ακουμπήσει με τα (άπλυτα) χέρια του το στόμα, την μύτη ή τα μάτια του.

Με ποιά συμπτώματα εκδηλώνεται η λοίμωξη με τον ιό; 

Οι κορωνοϊοί προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος – καταρροή, βήχας, πονόλαιμος και πιθανώς πονοκέφαλος και πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκληθεί πολύ σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό (όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία), νεφρική ανεπάρκεια, ακομη και θάνατος. Σε ό,τι αφορά τον νέο ιό μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς που κατέληξαν στο νοσοκομείο είχαν αρχικώς εμφανίσει ήπιο βήχα επί μια περίπου εβδομάδα και στην συνέχεια δύσπνοια, η οποία και τους ανάγκασε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρών κρουσμάτων δεν είχε εκδηλωθεί καν πυρετός.

Ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που νοσούν βαριά ή πεθαίνουν; 

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας και αφορούσαν 17 επιβεβαιωμένους νεκρούς από τον νέο ιό, το γηραιότερο από τα θύματα ήταν ένας 89χρονος άνδρας. Τουλάχιστον 9 από τα θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη, στεφανιαία νόσο και νόσο Parkinson. Οκτώ ήταν 80 ετών και άνω, δύο ήταν στην δεκαετία των 70, πέντε στην δεκαετία των 60 και ένα στην δεκαετία των 50. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 72% των κρουσμάτων ήταν άνω των 40 ετών, το 64% ήταν άνδρες και το 40% ειχαν υποκείμενα νοσήματα.

Υπάρχει θεραπεία; 

Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή συγκεκριμένη θεραπεία – η θεραπεία ειναι συμπτωματική – υποστηρικτική και αφορά παυσίπονα και αντιπυρετικά.

Υπάρχει εμβόλιο; 

Όχι. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα τρέχει να αναπτύξει εμβόλιο. Στις ΗΠΑ και στην Ρωσία ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την ανάπτυξη εμβολίου, το οποίο όμως απαιτεί χρονικό διάστημα μηνών για να κυκλοφορήσει.

Πώς μπορεί να προληφθεί η μετάδοση του; 

Τα απολυμαντικά μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κορωνοϊό. Επίσης είναι καλό ο καθένας να αποφεύγει να αγγίζει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του με χέρια που δεν είναι καλά πλυμένα – κυρίως όταν μπορεί να έχει έλθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και όταν μιλάμε για καλό πλύσιμο, εννοούμε πλύσιμο με σαπούνι και νερό επί τουλάχιστον 20-30 δευτερόλεπτα.

Τί πρέπει να γνωρίζω για τις τροφικές αλλεργίες;

Τι είναι η τροφική αλλεργία;

 • Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως πρωτεΐνης).
 • Η πρωτεΐνη αυτή αποτελεί το αλλεργιογόνο
 • Από τη στιγμή που το ανοσολογικό σύστημα «αποφασίσει» ότι μια συγκεκριμένη τροφή είναι «επικίνδυνη» για τον οργανισμό, παράγει ειδικά αντισώματα εναντίον της ώστε να την εξουδετερώσει.

Τι συμβαίνει στην τροφική αλλεργία;

 1. Λήψη της τροφής
 2. Η τροφή φτάνει στο στομάχι και στο λεπτό έντερο και διασπάται με ατελή πέψη των πρωτεϊνών
 3. Οι ακέραιες πρωτεϊνες περνούν από το τοίχωμα του εντέρου και απορροφούνται στην κυκλοφορία.
 4. Το ανοσολογικό σύστημα τις αντιλαμβάνεται ως επιβλαβείς και παράγει αντισώματα (τύπου IgE) εναντίον τους για να τις απομακρύνει.
 5. Τα αντισώματα IgE συνδέονται στην επιφάνεια μαστοκυττάρων και βασεοφίλων και είναι έτοιμα να αντιδράσουν σε επόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο.
 6. Ο αλλεργικός ασθενής ξανατρώει την τροφή στην οποία έχει ευαισθησία.
 7. Η πρωτείνη εισέρχεται στην κυκλοφορία και συνδέεται με δύο γειτονικές IgE στην επιφάνεια του κυττάρου
 8. Αυτό προκαλεί ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων και βασεοφίλων, με αποτέλεσμα να εκκρίνουν διάφορες ουσίες που βρίσκονται στα κοκκία τους, όπως: ισταμίνη, προσταγλανδίνες λευκοτριένες.

Ποιός θα εκδηλώσει τροφικήαλλεργία;

 • Το 30% των ενηλίκων πιστεύει ότι πάσχει από τροφική αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, όμως οι περιπτώσεις πραγματικής τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται σε λιγότερο από το 2% του πληθυσμού.
 • Στα παιδιά, το 5% πάσχει από τροφική αλλεργία
 • Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας στα παιδιά εμφανίζονται νωρίς και συνήθως υποχωρούν μετά από λίγα χρόνια.
 • Αν και οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μπορεί να γίνει αλλεργικός σε κάποια τροφή, η τροφική αλλεργία φαίνεται να συνδέεται και με κληρονομική προδιάθεση.
 • Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από τροφική αλλεργία, πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα ή βρογχικό άσθμα.

Οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες

*Πιο συχνά στα παιδιά: Γάλα, αυγό, σόγια, σιτηρά

*Σε παιδιά και ενήλικες: Φυστίκια, ψάρια, σαλιγκάρια, καρύδια

Οι τροφές αυτές είναι υπεύθυνες για το 90% των τροφικών αλλεργιών παγκοσμίως.

Οι πιο επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες

Οι τροφές που ευθύνονται για τις πιo επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις, είναι:

 • Φυστίκια
 • Καρύδια
 • Ψάρι
 • Σαλιγκάρια

Συμπτώματα

 • Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λεπτά ή λίγες ώρες μετά την λήψη της τροφής.
 • Σε άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα, ακόμη και η οσμή ή η επαφή με το συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση
 • Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας δεν είναι τα ίδια σε όλους ανθρώπους.
 • Το ίδιο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει εντελώς διαφορετικό τύπο και βαρύτητα συμπτωμάτων σε διαφορετικούς ανθρώπους.
 • Στον ίδιο άνθρωπο, η ίδια τροφή μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, που μπορεί να διαφέρουν στην βαρύτητα, σε διαφορετικές χρον
 • Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συνήθως εκδηλώνονται σε τρία συστήματα:

1) Δέρμα (γενικευμένο εξάνθημα, κνησμός, οίδημα βλεφάρων-χειλέων-γλώσσας)

2) Αναπνευστικό (καταρροή, συμφόρηση, κνησμός, βήχας, δύσπνοια, συριγμός, δυσφορία, άσθμα, οίδημα λάρυγγα και βράγχος φωνής)

3) Πεπτικό (κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετοι, διάρροια)

4) Από άλλα συστήματα (δακρύρροια, κνησμός και ερυθρότητα ματιών, ταχυκαρδία, υπόταση, αρρυθμία, απώλεια συνείδησης)

*Κάποιες φορές τα συμπτώματα εκδηλώνονται αρχικά πολύ ήπια, μπορεί όμως να επιδεινωθούν πολύ γρήγορα.

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις

 • Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις που οφείλονται σε τρόφιμο, είναι ήπιες.
 • Ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων όμως, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.
 • Αυτές οι αντιδράσεις αποτελούν τη λεγόμενη αναφυλακτική αντίδραση ή αλλεργικό shock.

Συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης

Αναπνευστικό : Δυσχέρεια αναπνοής, δυσκολία στην κατάποση με βράγχος φωνής, δυσφορία στο στήθος, οίδημα στο στόμα, τη γλώσσα ή το λάρυγγα

Καρδιαγγειακό : Πτώση αρτηριακής πίεσης, ταχυκαρδία,απώλεια συνείδησης

Αναφυλακτική αντίδραση από τρόφιμα

Ποιοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αναφυλακτική αντίδραση;

 • Οι έχοντες ευαισθησία σε ξηρούς καρπούς
 • Ασθενείς με ιστορικό άσθματος
 • Ασθενείς που έχουν ήδη εκδηλώσει αναφυλακτική αντίδραση στο παρελθόν
 • Ασθενείς με αποτυχία ή μη λήψη κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής

Σε πολλές περιπτώσεις η αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί σε δύο φάσεις :

 • Άμεση φάση (σε λεπτά ως δύο-τρεις ώρες από τη λήψη)
 • Όψιμη φάση (6-8 ώρες μετά τη λήψη)

Αναφυλαξία και τροφική αλλεργία

 • 35%–55% των περιπτώσεων αλλεργικού shock οφείλεται σε τροφική αλλεργία
 • Η συχνότητα των σοβαρών επεισοδίων τροφικής αλλεργίας φαίνεται να αυξάνεται
 • Το τρόφιμο που προκάλεσε την αντίδραση, στις περισσότερες περιπτώσεις λήφθηκε από απροσεξία.

Διάγνωση

 • Σωστή και λεπτομερής λήψη του ιστορικού
 • Δερματικές δοκιμασίες και ειδικές εξετάσεις του αίματος (RAST) θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση του αιτίου, αλλά και άλλων τροφών, συγγενών με αυτό που θα πρέπει να αποφεύγει ο πάσχων
 • Δοκιμασία πρόκλησης σε επιλεγμένες περιπτώσεις, σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Θεραπεία

 • Οι ήπιες αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με αντιϊσταμινικά και κορτιζονούχα φάρμακα.
 • Το φάρμακο εκλογής στην αντιμετώπιση των οξέων, σοβαρών αντιδράσεων, είναι η αδρεναλίνη.
 • Τα βασικότερα μέτρα στην αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας είναι η έγκαιρη εντόπιση και εξακριβωση του αιτίου και η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗ!!
 • Επί του παρόντος δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την τροφική αλλεργία, παρά μόνο συμπτωματική.
 • Υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες για την απευαισθητοποίηση των ασθενών με τη χρήση εμβολίων σε συνδυασμό με νέα φάρμακα, με πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε!!

 • Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται σε λεπτά ως δύο-τρεις ώρες από την λήψη της τροφής
 • Σχεδόν οποιαδήποτε τροφή θεωρητικά, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
 • Αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμο, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και με λήψη ελάχιστης ποσότητας.
 • Κάποιες φορές μια ήπια αντίδραση μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή.

Ζώντας με τροφική αλλεργία

 • Δίαιτα αποφυγής για 2-3 χρόνια, μπορεί να οδηγήσει στα παιδιά σε εξάλειψη του προβλήματος.
 • Η τροφική αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, ψάρι και θαλασσινά συνήθως παραμένει εφ’όρου ζωής.
 • Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ριζική εξάλειψη του προβλήματος.
 • Απόλυτη και αυστηρή αποφυγή, είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε μια αλλεργική αντίδραση.
 • Διαβάζετε πάντα τις ταμπέλες που αναγράφουν τα συστατικά των τροφών.
 • Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρετε πώς μπορεί να εξελιχθεί μια αλλεργική αντίδραση, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και γρήγορα.

Σε ποιο χέρι μετράμε την πίεση;

Σε ποιο χέρι μετράμε την πίεση Πολλές φορές παρατηρείται διαφορά στα δύο χέρια κατά τη μέτρηση της πίεσης. Πάνω από το 10% του πληθυσμού έχουν διαφορά στα δύο άκρα >10mmHg και αυτό έχει σχετιστεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η Ευρωπαϊκή εταιρεία υπέρτασης (European Society of Hypertension, ESH) υπαγορεύει σε κάθε περίπτωση διαβραχιονίου διαφοράς θα πρέπει να μετράται η πίεση στο άκρο με τη μεγαλύτερη πίεση

Οι βρετανικές οδηγίες National Institute for Health and Care Excellence (NICE, 2011), επιπρόσθετα προτείνουν επανάληψη της μέτρησης αν η πίεση μεταξύ των δύο άκρων είναι >20mmHg[3]. Αν η διαφορά επιμένει, οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται στο άκρο με την υψηλότερη πίεση. Οι οδηγίες αυτές θεωρούν την διαβραχιόνιο διαφορά <10mmHg φυσιολογική, ενώ η διαφορά >20mmHg παραπέμπει σε αγγειακή νόσο.

Μία μέτα-ανάλυση από την προηγούμενη ομάδα, η οποία συνόψισε 20 μελέτες, έδειξε ότι διαφορά στη ΣΑΠ >10mmHg και πάνω ή >15mmHg μπορεί να είναι χρήσιμη στο να εντοπίσει άτομα που χρειάζονται έλεγχο των αγγείων. Ιδιαίτερα η διαφορά >15mmHg ή περισσότερο, μπορεί να είναι χρήσιμος δείκτης αγγειακής νόσου και θανάτου.

Τί πρέπει να γνωρίζω για τον σακχαρώδη διαβήτη;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δεν εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους και παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της και άρα την εκδήλωση της νόσου.

Όταν το πρωινό σάκχαρο νηστείας σε δύο μετρήσεις είναι 126 mg/dl και πάνω (νηστικός για περισσότερο από οκτώ ώρες και η μέτρηση να γίνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο)

Όταν σε τυχαία μέτρηση η τιμή του σακχάρου είναι πάνω από 200 mg/dl σε κάποιο άτομο με συμπτώματα διαβήτη

Όταν στην εξέταση καμπύλης σακχάρου η τιμή του σακχάρου δύο ώρες μετά την αρχική λήψη της γλυκόζης είναι πάνω από 200 mg/dl.

Τα κυριότερα συμπτώματα του διαβήτη είναι:

 • Πολυουρία
 • Πολυδιψία
 • Πολυφαγία
 • Απώλεια βάρους παρά την πολυφαγία
 • Θάμπωμα όρασης
 • Κνησμός γεννητικών οργάνων
 • Εξάντληση – καταβολή

Τα συμπτώματα είναι ποικίλου βαρύτητας ή και να λείπουν ανάλογα με τα επίπεδα του σακχάρου αίματος

Ποιός εχει πρόσβαση στο αρχείο για την υγεία μου;

Οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία η οποία λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια των επισκέψεων σας, θεωρείται απολυτά εμπιστευτική από τον ιατρό και ισχύει το δικαίωμα του απορρήτου του πελάτη. Σε περιπτώσεις όμως, που απειλείται τόσο η σωματική υγεία του πελάτη, όσο και τρίτων προσώπων, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον ιατρό για λόγους ασφάλειας και προστασίας, να κάνει χρήση συγκεκριμένων πληροφοριών.

Εμπορικό Κέντρο ΕΑΣ, 1ος Όροφος Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής

Επικοινωνία

Επικοινωνία

+30 23731 05000

Email

Email

ngotsi@hotmail.com

Placeholder